Lekkostrawne jedzenie
Kaszka manna na mleku - 4 porcje
Kasze to źródło zdrowych węglowodanów.
Potrzebne: mleko, kasza manna dobrej jakości, 2 jajka, cukier, cukier waniliowy lub wanilia w innej formie. Jeżeli masz wanilię nie dodawaj cukru waniliowego - dodaj łyżeczkę zwykłego cukru więcej.
Przygotować 1l mleka.
Do 2 szklanek wsypać w sumie 240 g kaszy (po 120g do każdej szklanki) oraz dopełnić przygotowanym mlekiem, rozmieszać, resztę mleka zagotować.
2 żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru i połową opakowania cukru waniliowego.
2 białka ubić na sztywno, na końcu dodać szczyptę soli.
Całe mleko i kaszkę zagotować, dokładnie mieszając, aby nie było grudek, im gęstsza zmniejszać ogień.
Zdjąć z ognia.
Ciągle mieszając dodać przygotowane żółtko.
Jak szczegółowo będzie jednolita masa wyłożyć ubite białka i delikatnie wymieszać łyżka lub szpatułką.
Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.